Španielom chýba k získaniu Davisovho pohára už len bod

02.12.2011 Celý región

SEVILLA 2. decembra (WEBNOVINY) - Tenisoví reprezentanti Španielska sú blízko k svojmu piatemu triumfu v Davisovom pohári.

Vo finále ročníka 2011 vedú po piatkových dvojhrách nad Argentínčanmi 2:0 a zo zostávajúcich troch zápasov potrebujú už iba jeden bod.

Na antuke pod provizórnou strechou Olympijského štadióna v Seville najprv domáci tromf Rafael Nadal zdolal Juana Monaca za 147 minút aboslútne suverénne 6:1, 6:1, 6:2 a potom porovnateľne húževnatý David Ferrer v dueli dvoch bývalých štvoriek svetového rebríčka prekonal lídra hostí Juana Martína Del Potra za 283 minút 6:2, 6:7 (2), 3:6, 6:4, 6:3. V závere rozhodla jeho lepšia fyzická pripravenosť.


Rozhodnúť môže už sobotňajšia štvorhra

V sobotu od 16.00 h príde na rad štvorhra Feliciano López, Fernando Verdasco - David Nalbandian, Eduardo Schwank a v nedeľu dve zostávajúce singlové stretnutia (začiatok o 13.00 h, najprv jednotky kádrov, potom dvojky). Kapitáni Albert Costa a Modesto "Tito" Vázquez ešte môžu urobiť zmeny v nomináciách.

Dosiaľ posledný obrat z 0:2 na úrovni svetovej skupiny predviedli Švédi proti Slovákom pred trinástimi rokmi. Priamo vo finále to nedokázal nik od takéhoto kúsku Austrálčanov už v roku 1939 v zápase s Američanmi.
Nadal nečelil proti Monacovi žiadnemu brejkbalu, sám premenil polovicu zo štrnástich takýchto možností. V singli v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) dosiahol svoj 19. triumf v rade.

Víťaz newyorských US Open 2009 Del Potro v druhom sete súboja s Ferrerom napokon nepykal za to, že stratil náskok 4:2, v tretej časti predviedol obrat z 1:3.

Aj vo štvrtom dejstve zaostával 23-ročný juhoamerický 1:3 a podarilo sa zmazať manko brejku, ale prišla séria zlyhaní v desiatom geme vrátane dvojchyby proti setbalu.

V rozhodujúcom sete semifinalista nedávneho londýnskeho šampionátu ATP World Tour Finals Ferrer prevzal iniciatívu a z 1:1 odskočil na 5:1. Prvé podávanie na triumf nezvládol, druhé áno. Mečbal premenil forhendom popri čiare.

Nadal prehral iba pri debute v roku 2004

Dvadsaťpäťročný 10-násobný grandslamový šampión Nadal upravil v štatistike z duelov s Monacom, 26. v poradí, na 3:1. Revanšoval sa za prehru 6:7 (5), 1:4 (a následný skreč) zo sezóny 2007 v americkom Cincinnati. Predtým proti tomuto o dva roky staršiemu rivalovi nestratil ani set. Argentínčan zatiaľ najvyššie bol na 14. pozícii v poradí ATP.

"Zahral som veľmi solídne, najmä v prvých dvoch setoch som robil málo chýb, počínal som si dostatočne agresívne. Juana je mi trochu ľúto, pretože patrí k mojím najlepším kamarátom na okruhu, ale zároveň som, pochopiteľne, rád, že som dosiahol toto veľké víťazstvo a prvý bod pre tím," povedal Nadal pre web Davis Cupu a upozornil: "Monaco je na antuke fantastickým hráčom, súboje s ním sú vždy náročné, výmeny vyčerpávajúce. Aj dnešný zápas trval - vzhľadom na výsledok - pomerne dlho."


Nadal celý zápas diktoval tempo

Favorizovaný ľavoruký Malorčan Nadal síce v prvom geme nezužitkoval tri brejkbaly, ale následne získal sedem gemov za sebou. Od stavu 1:1 v druhej časti predviedol šnúru piatich hier. Od začiatku absolútne dominoval, hral vo veľkej pohode, s chuťou a energicky, naplno pripomínal, prečo ho všeobecne považujú za najlepšieho antukára v histórii. Nadal ani chvíľu nepripomínal hráča, ktorý pôsobil značne uťahane minulý týždeň na "harde" na londýnskom šampionáte ATP World Tour Finals.

Už po niekoľkých minútach bolo zjavné, že Nadala môže zastaviť iba prípadná nečakaná udalosť typu zdravotnej indispozície. Držal Monaca pod tlakom bez ohľadu na to, či podával alebo prijímal, diktoval tempo, zakončoval a značkovými bežeckými výkonmi a obhodeniami riešil defenzívne situácie. "Jednosmerka," skonštatoval autor komentára na internetovej stránke Davis Cupu za stavu 6:1, 4:1. Španiel diktoval tempo a vychutnával si toto intermezzo na "tehlovej múčke". Zápas sa postupne menil na jeho uvoľnenú exhibíciu, hoci Argentínčan sa sympaticky usiloval klásť odpor.

Monaco sa hneď v otváracej hre tretieho setu znova vyhol potenciálnemu "kanárovi", keď súperovo bekhendové obhodenie dopadlo vedľa, a potom sa pri Nadalovom servise dvakrát dostal na zhodu, ale jeho forhend do siete navodil skóre 1:1.

Za stavu 2:2 a zhoda nestačila Monacovi ani obetavá "rybička" na spracovanie bekhendového obhodenia popri čiare. Aplauz trval desiatky sekúnd a pri brejkbale nasledovala ešte strhujúcejšia výmena - znova v prospech Španiela. Nadal vo vybičovanej "futbalovej" atmosfére potom už dotiahol zápas do víťazného konca. Znova si pripísal päť gemov v rade. Pri jeho prvom mečbale nezvládol Monaco bekhendový slajz.

Nadal bol na"winnery" lepší 27:17, zároveň urobil menej nevynútených chýb (20:35). Po svojom druhom podaní získal 11 zo 16 takto rozohraných fiftínov (69 %, súper 35%). Zvládol 19 zo 14 zákrokov pri sieti. Španiel má na antuke 66 triumfov zo 67 možných v zápasoch na tri získané sety. Jedinú prehru takéhoto typu mu privodil Švéd Robin Söderling v osemfinále parížskeho Roland Garros 2009.

Niekdajšia jednotka svetového rebríčka Nadal ťahal za kratší koniec vo dvojhre v Davis Cupe len pri debute v roku 2004 v Brne proti Jiřímu Novákovi. Porovnateľne obdivuhodné série majú aj Španieli ako tím. Pred vlastným publikom sa radovali už 20-krát bez prerušenia a na antuke dokonca v ostatných 22 dueloch. Obe tieto šnúry prišli po nezdare proti Brazílčanom už v sezóne 1999.


Argentína s túžbou po revanší za finále ročníka 2008

Španielsko získalo "šalátovú misu" v rokoch 2000, 2004, 2008 a 2009.

Argentínčania boli vo finále v sezónach 1981, 2006 a 2008, bez výnimky neuspeli. Pred troma rokmi to bolo na tvrdom povrchu v hale v Mar del Plate práve proti Španielom (1:3), hoci tí vtedy hrali bez Nadala.

Ak sa Juhoameričanom vydarí revanš, poskočia z tretej pozície v renkingu ITF na prvú priečku práve pred svojho tohtotýždňového súpera. Argentína by sa stala 14. krajinou úspešnou v Davis Cupe. Len India a Rumunsko majú okrem nej na konte aspoň dva finálové pokusy bez toho, aby sa dočkali premiérového víťazstva.

Španielsko vedie v bilancii zo vzájomných duelov s Argentínou 3:0, prvý sa konal už v roku 1926 (v Barcelone 3:1) a druhý v sezóne 2003 (v Málage 3:2).

Finále Davisovho pohára 2011 tenisových reprezentačných družstiev mužov - priebežne:

ŠPANIELSKO - ARGENTÍNA 2:0 po piatkových dvojhrách
(Sevilla, antuka pod strechou Olympijského štadióna)

Dvojhry:
Rafael Nadal - Juan Monaco 6:1, 6:1, 6:2 za 147 minút
David Ferrer - Juan Martín Del Potro 6:2, 6:7 (2), 3:6, 6:4, 6:3 za 283 minút

Zostávajúci program:

Sobota (16.00):
Štvorhra:
Feliciano López, Fernando Verdasco - David Nalbandian, Eduardo Schwank

Nedeľa (13.00):
Dvojhry:
Rafael Nadal - Juan Martín Del Potro
David Ferrer - Juan Monaco
 

Vyberte región